بندر «دقم» در حد فاصل خلیج عمان (دریای عمان) و خلیج عدن واقع شده است. در اهمیت این منطقه همین بس که دولت چین سرمایهگذاری هنگفتی برای مدرنسازی بندر «دقم» کرده است که به علت همجواری با منطقه وسیعی از خارج تنگه هرمز -دریای عمان- دریای عرب و اقیانوس هند حائز اهمیت است و بازارهای جنوب آسیا مانند هند و پاکستان را هم پوشش میدهد. این منطقه تا چند سال پیش کمترین امکانات را داشت و درواقع بندری خالی از سکنه بود که امروزه به شهری مدرن در غرب کشور عمان تبدیل شده است؛ شهری مدرن و صنعتی با هتلهای لوکس، شهرکهای صنعتی و امکانات اقامتی با جمعیتی بیش از ۱۲۰ هزار نفر. این بندر ۴۸۰ کیلومتر با مسقط فاصله دارد و یکی از اهداف مشترک چین و عمان در کناره اقیانوس هند است که به صورت منطقه آزاد اقتصادی چندین کشور را هدف قرار داده است و با افتتاح چندین شبکه بزرگراهی، اسکله مدرن بندری، چندین هتل پنجستاره و برنامه احداث پالایشگاه که با تزریق نفت خام به این پالایشگاه سوخت کشتیهای عازم خاور دور و شرق آسیا را از پالایشگاه جدیدالتأسیس این بندر تازه تجهیز شده فراهم کند. بندر «دقم» که مورد توجه دولت چین واقع شده تا بنادر خلیج فارس و دریای عمان در بنبست قرار گیرند، تاکنون بیش از ۱۰ میلیارد دلار خرج نوسازی آن شده است. دولت چین درصدد است تا سال ۲۰۲۰ که اولین فاز توسعه بندر «دقم» راهاندازی میشود، مناطق ویژه اقتصادی و شهر صنعتی آن در کنار اسکلهها و هتلها راهاندازی شود.
دولت عمان نیز توسعه مناطق مسکونی و دانشگاهی این بندر را در دستور کار قرار داده است و بر این باور هستند که با افزایش تردد کشتیها در منطقه و وجود پالایشگاه، اقتصاد این ناحیه را دگرگون خواهد کرد و باراندازی برای همه کشتیها در منطقهای دور از تنشهای خلیج فارس و تنگه هرمز خواهد شد.
دولت چین تا هماکنون یک پالایشگاه، یک واحد متانول، کارخانه ساخت سلولهای خورشیدی، مرکز تولید خودرو و کارخانه تولید مصالح ساختمانی، یک مجتمع گردشگری با هتل پنجستاره که بیش از ۲۰۰ میلیون دلار هزینه آن شده است و یک شهرک صنعتی و گردشگری برای سکونت بیش از ۲۵ هزار نفر را در حال ساخت دارد یا ساخت آن را به پایان رسانده است. علاوه بر چین، کشورهای کویت، ژاپن، عربستان و کره جنوبی هم در منطقه آزاد تجاری «دقم» سرمایه گذاری کردهاند. این حجم از سرمایهگذاری در این منطقه نشانه حضور پایدار دولت چین در منطقه و حضور دیگر کشورهاست.